Consumenten
Professionals
Direct bestellen?
Bezoek webshop

Industrie

Home / Duurzaamheid
Onze doelstellingen

Duurzaamheid

Onze ambitie? De duurzaamste sausfabrikant van Nederland zijn. Oliehoorn staat voor ambachtelijk. We maken de lekkerste sauzen met liefde, geduld, passie en trots. Als familiebedrijf zijn we altijd gericht op de lange termijn, dus bereiden we sauzen op een manier die goed is voor mens, dier en milieu. Dat maken we concreet met onze vijf focusgebieden; Energie, Verpakkingen, Grondstoffen, Afval- en reststromen & Goede Werkgever. Zo weten wij wat ons te doen staat, en kunt u ons daaraan houden.
Sámen gaan we voor beter. Elke dag. Met een lach.

Oliehoorn_duurzaam_Zonnepanelen

Energie

Om de lekkerste sauzen te maken, hebben we energie nodig. We hebben hier al eerder duurzaamheidsstappen in gemaakt met het gebruik van groene elektriciteit die voor 100% is opgewekt uit Nederlandse windenergie.
Oliehoorn heeft dit jaar voor het eerst, volgens de standaarden van het Green House Gas Protocol, haar footprint berekend. Deze nulmeting laat zien hoe we in de toekomst nog meer kunnen verbeteren. Zo kijken we samen met onze transportpartner, Simon Loos, naar de mogelijkheid voor duurzamere alternatieven zoals HVO (synthetische diesel) en willen we bijvoorbeeld bij nieuwe productielijnen kiezen voor een duurzamere stoomketel.

900ml lijn2

Verpakkingen

2024 is hét jaar! Onze verpakkingen zijn nodig om onze sauzen vers en vol smaak bij jou op tafel te krijgen, maar deze hebben ook impact op het milieu. De afgelopen jaren hebben onze verpakkingen al een grote verandering ondergaan. Zo hebben we voor de knijpfles, de fles aangepast naar duurzaam materiaal en hebben we ook onze originele dop vervangen voor een duurzame draaidop variant. Dat betekende: heel veel testen en verbeteren. Want bij Oliehoorn staan de smaak en kwaliteit van onze saus voorop. Zonder de juiste verpakking, kunnen wij die niet waarborgen. Gelukkig was al dat werk niet zonder succes! Onze knijpflessen zijn nu bijna volledig recyclebaar en in het jaar 2023 gaan we zelfs voor een 100% recyclebare knijpfles!

collage-verpakkingen2

Een andere grote stap is de introductie van ‘cruzers’. Dit kun je zien als verrijdbare containers van 300 liter, die we kunnen reinigen en hergebruiken. Dát scheelt veel verpakkingen! Daarnaast heeft Oliehoorn ook een samenwerking met Pieter Pot; onze vegan mayonaise wordt bezorgd in herbruikbare potten van 0,5 liter die na gebruik worden gereinigd. Zo wordt iedere pot ruim 40 keer hergebruikt. En dat is nog niet alles; we stappen dit jaar over op 100% recyclebare sachets, we willen het percentage verpakkingsmateriaal per kg verkochte product reduceren en bijdragen aan een retoursysteem voor grootverbruik-verpakkingen, zodat deze effectief kunnen worden hergebruikt.

Green Certified Partner

Grondstoffen

Wij voelen ons verantwoordelijk voor de hele keten vanaf de boer tot aan het bord. Bij Oliehoorn willen we een belangrijke rol vervullen in het verbeteren van de omstandigheden door de hele keten. Daarnaast werkt Oliehoorn met een ‘Green Partner certificaat’. Door het scoren op de juiste onderdelen kunnen de leveranciers dit certificaat uitgereikt krijgen. Zo maken we elkaar sterker en dragen we bij aan een duurzamere wereld.
Dit jaar willen we nog een stapje verder gaan door grondstoffen nog meer lokaal in te kopen en zo onze transportbewegingen te reduceren en onderzoek te doen naar alternatieven voor risicovolle grondstoffen zoals xanthaangom, palmolie en sojaolie.

Oliehoorn_Saustap_Kwalitaria

Afval- & Reststromen

U kent het wel; er blijft altijd wel wat saus in de pan zitten of aan de lepel hangen. Bij ons is dat niet anders. Zonde natuurlijk. Daarom kijken we kritisch naar hoeveel afval wij produceren, waar wij saus morsen en werken we aan minder afval- en reststromen. Zo kunnen professionals er al voor zorgen dat er geen druppel verspild wordt met onze saustap.

Lieve-sausfreaks-we-vallen-direct17856763877854407.jpg

Tijdens het productieproces ontkomen we er niet aan om afval te produceren, maar dit proberen wij wel zoveel mogelijk te verminderen. Zo hebben we onze machines zó ingesteld dat er exacte porties voor onze flessen en emmers kunnen worden gedoseerd en kunnen wij ook instellen hoeveel saus wij nodig hebben voor een bestelling. Handig hè? Toch ontstaan er nog wat restanten saus waar wij niet aan kunnen ontkomen voor onze kwaliteitsgarantie. Wist u dat onze sausrestanten niet worden weggegooid, maar naar een varkensboerderij gaan? Hier wordt deze saus verwerkt in het voer en krijgt onze saus op deze manier een nieuwe bestemming. In het nieuwe jaar wil Oliehoorn nog minder afval produceren, mede door kritisch te kijken naar de technische mogelijkheden voor het efficiënter maken van het reinigingsproces en het aanhouden van een afval- en reststroom van maximaal 4%.

Oliehoorn_Proeven_Proberen

Goede werkgever

Bij Oliehoorn staan we voor onze mensen. We werken met passie, enthousiasme en plezier om te groeien. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zichzelf kunnen uitdagen en ontwikkelen, en dat wij daar de middelen voor bieden. Zo biedt Oliehoorn haar werknemers opleidingen om de nodige kennis te verbreden, staat er elke week een mand met vers fruit in onze kantines voor een verantwoord tussendoortje, bieden we trainingen aan om te stoppen met roken én zijn wij het Fitter Up programma gestart waarbij medewerkers letterlijk en figuurlijk worden uitgedaagd om een stapje extra te zetten. Met een werksfeerscore van 7,1 en betrokkenheidsscore van 79,7% vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek staan we er goed voor, maar dit jaar gaan we voor nóg beter!

Wil je meer weten? Bekijk ons duurzaamheidsverslag