Consumenten
Professionals
Direct bestellen?
Bezoek webshop

Industrie

Home / Inspiratie / Dit is het verschil tussen fritessaus en mayonaise
Onze sausoloog vertelt!

Dit is het verschil tussen fritessaus en mayonaise

Ben jij team mayonaise of ga je toch voor fritessaus? In ons land lopen de meningen gigantisch uiteen. Wij vroegen onze sausoloog Erwin – het toeziend oog op de kwaliteit van onze producten – om je het verlossende woord te geven: dit is het échte verschil tussen fritessaus en mayonaise!

Oliehoorn_Proeven_Mogelijkheden

Verschil in oliepercentage 

Het allergrootste verschil is het percentage in olie. Bij wet is geregeld dat in Nederland mayonaise moet bestaan uit minimaal 70 procent olie en 5 procent eigeel. Fritessaus hoeft niet aan deze eis te voldoen en bevat vaak tussen de 20 en 25 procent olie. Daardoor kun je het ook met aanzienlijk minder eigeel maken. Dit zorgt voor verandering in smaak én structuur.

Verschil in smaak en structuur

Het verschil in oliepercentage is duidelijk. Maar hoe proef je dat dan? Wat maakt de smaak anders? In mayonaise is de smaak behoorlijk romiger dan in fritessaus. Dat proef je en een échte sausfreak ziet dit met het blote oog. De kleur van mayonaise is dieper en de romigheid duidelijk zichtbaar in de structuur. Waar de één warm loopt voor deze romigheid zoekt de ander een frisser óf juist kruidiger alternatief. Want smaken verschillen!

Daarom zoeken onze sausologen elke dag naar oplossingen voor de voorkeuren van onze (toekomstige) fans. Zo maken we met onze vegan mayonaise (70%) de diervriendelijke sausgebruikers blij en zijn onze karaktervolle, lokale helden Brander– en Zeedijk-mayonaise geliefd door ‘t hele land. En de fritessaus? Die leent zich door de frisse smaak perfect voor een dressing, als saus bij je friet of als smaakmaker op je sandwich.

Mayo, een saus met geschiedenis

Mayonaise kent een rijke en bewogen geschiedenis. Daardoor zijn er flink wat meningsverschillen over de oorsprong van de saus. Zijn het de Fransen, die al jaren pronken met het goedje, of liggen de roots toch in Spanje?

We nemen je kort mee terug in de tijd. Al in de eerste eeuw na Christus omschreef een Romeinse politicus een mengsel dat wel erg veel lijkt op de mayonaise, zoals we dat nu kennen. Hij noemde de mix van ei en olie ‘aioli’. Dus, de oude Romeinen hebben ons de mayonaise gebracht? Volgens sommige bronnen niet, want in 1756 ging de strijd om de eer door. Toen meerde een Franse oorlogsvloot op het Spaanse Menorca aan na een succesvolle strijd tegen de Britse vestigingen. Een feestmaal volgde, waarbij met beperkte ingrediënten werd geëxperimenteerd. Uit dit experiment ontstond ‘mahonesa’.

Dus. Frans, Spaans of toch Romaans? Allemaal claimen ze het ontstaan van de saus, maar het zijn de Fransen die de mayonaise introduceerden in de haute cuisine en de saus de wereld hebben laten veroveren. Merci! 

Oliehoorn Fritessaus

Fritessaus, een oer-Hollandse productie

Fritessaus komt in vergelijking met mayonaise pas net om het hoekje kijken. Zo’n vijftig jaar geleden vonden wij Nederlanders het tijd voor een alternatief op de romige mayo. Want olie, dat is wel erg kostbaar en daardoor niet toegankelijk voor iedereen. Een paar knappe koppen verlaagde het olie- en eigeelgehalte en verving dit voor een deel door water. Om de romige structuur te bewaken, bleek zetmeel de oplossing. Binnen no time was de fritessaus niet meer weg te denken uit onze lage landen wordt het sindsdien altijd genuttigd bij – hoe kan het ook anders – een frietje! Tegenwoordig hoef je bij de snackbar alleen nog maar de woorden ‘patatje met’ te verkondigen en de cafetariahouder weet exact waar jij zin in hebt. 

Oliehoorn_Vertegenwoordiger_Erwin

Waarom Oliehoorn écht de lekkerste is

Oké, eerlijk is eerlijk. Wij zijn een tikkeltje bevooroordeeld. Of Oliehoorn nou écht de lekkerste is? “Dat blijft een kwestie van smaak’’, antwoordt sausoloog Erwin objectief als altijd. Wel onthult hij wat de sauzen van Oliehoorn zo bijzonder maakt: ‘’Ze zijn zoeter, voller en romiger dan de anderen en we gebruiken ingrediënten van goede kwaliteit’.” En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ambachtelijke receptuur. Plus het feit dat onze sauzen worden gemaakt met liefde, geduld, passie en trots. Dat zie je, dat ruik je, dat voel je en dat proef je bij elke hap. Dat maakt het verschil in smaakbeleving bij zowel onze fritessaus als mayonaises!

Inspiratie nodig? Hier vind je verschillende recepten met mayonaise en fritessaus in de hoofdrol!

Proef het zelf!