Consumenten
Professionals
Direct bestellen?
Bezoek webshop

Industrie

Home / Inspiratie / Ode aan het broodje frikandel!
Recepten

Ode aan het broodje frikandel!

Als er één snack onmisbaar is in de Nederlandse keuken, dan is het wel de frikandel (speciaal). Perfect op een broodje als stevige lunch, onmisbaar bij je AGV’tje of jouw lifesaver na een avondje doorzakken. Ontdek hoe je het lekkerste broodje frikandel maakt én wat de geschiedenis van deze oer-Hollandse kanjer is in deze blog!

De traditionele frikandelbroodjes - Oliehoorn inspiratie

Hoe maak je frikandelbroodjes?

Er zijn honderden manieren om een frikandel te eten. Maar wat ons betreft is-ie het allerlekkerst op een broodje. Net als vroeger (of stiekem nog steeds) op een witte bol, tussen twee bammetjes of lekker luxe op een Italiaanse bol. Hoe je het ook doet, met deze snack zit je echt altijd goed. Ook als je vega(n) bent. Want er zijn vandaag de dag talloze aanbieders van diervriendelijke alternatieven voor de frikandel. En dan kan de saus niet achterblijven. Kies daarom bewust voor vegan mayonaise

We geven je het ultieme recept: mini frikandelbroodjes! Natúúrlijk met curry, mayonaise en uitjes. Jouw vertrouwde snack in een nieuw, schattig jasje. 

Ingrediënten voor de mini frikandelbroodjes

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de minifrikandellen 30 minuten op kamertemperatuur ontdooien. Haal na 20 minuten ook het bladerdeeg uit de vriezer, zodat dat nog 10 minuten kan ontdooien op het aanrecht.
  3. Snijd ieder vierkant plakje bladerdeeg doormidden en spuit in het midden van elk plakje een eetlepel curry. Leg hierop een minifrikandel.
  4. Sla nu het deeg over de frikandel heen en maak met een vork rondom streepjes, zodat het deeg op elkaar plakt.
  5. Maak nu de kenmerkende streepjes op de bovenkant van de broodjes door met een mes inkepingen te maken.
  6. Klop een ei los en smeer met een kwastje de bovenkant van elk broodje in met het eimengsel.
  7. Bak de frikandelbroodjes af in de oven. Kijk na 10 minuten hoe de broodjes eruit zien. Zodra ze goudbruin zijn, mogen ze eruit.  Laat ze een beetje afkoelen.

Eet smakelijk!

Oliehoorn broodje frikandel

De geschiedenis van de frikandel

We eten ‘m op een broodje of halen er één uit de muur. Voor ons de normaalste zaak van de wereld. Maar waar kent de frikandel zijn oorsprong? Eén ding weten we zeker: het verhaal van de frikandel begint in Nederland.  Maar dat is ook zo ongeveer het enige dat we zeker weten. Want er schijnt nogal wat controverse te zijn over de afkomst van onze lievelingssnack.

Van gehaktworst naar frikadel

Sommigen beweren dat de frikandel uitgevonden werd door slagersknecht Gerrit de Vries in Dordrecht. Hij maakte voorheen gehaktballen voor horecazaken in de omgeving. Tot de warenwet hier een stokje voor stak. Daarop besloot Gerrit de gehaktballen in worstvorm te produceren en verkopen. Een Duitse snackbarhouder fluisterde hem de naam voor deze gehaktworst in: frikadel. Je leest het goed, zonder ‘n’! Deze werd later toegevoegd. Dus we prijzen meneer De Vries voor deze lekkernij? Niet helemaal. Want op het antwoord op die vraag heerst nog wat rivaliteit.

Het andere verhaal: de échte uitvinder van de frikandel

Petje af voor Gerrit de Vries, zou je misschien denken. Maar snackfabrikant Beckers maakt ons lekker met een ander verhaal. Volgens hen was het oprichter Jan Bekkers die in 1959 de échte uitvinder van de frikandel was. De Vries ontwikkelde misschien de grove frikandel, maar Bekkers transformeerde deze grove variant naar een glad exemplaar van gemalen vlees na een bezoek in Amerika, waar de snackcultuur booming was!

Frikandel_ZeedijkSpeciaal

Aan wie we deze snack ook te danken hebben, de frikandel hóórt bij Nederland! 

En met de allerlekkerste sauzen van ‘t land, smaakt ‘ie stiekem nóg beter. Bijvoorbeeld met de befaamde saus uit onze hoofdstad: de Zeedijk-mayonaise! Hiermee geef je de traditionele frikandel speciaal een Amsterdams tintje. Heb jij ‘m al geproefd? 

Proef onze Zeedijk-mayonaise