Oerhollandsche burger met Tomaten-BBQ-saus

 


Voorbereiding:
10 minuten
Bereiding:
20 minuten
Materialen:
BBQ, tang, kookpan, garde, mengkom, koksmes, snijplank en microrasp
Ingrediënten:
2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes fijngesneden knoflook
½ theelepel Worcestershiresaus
½ theelepel zwarte peper
½ theelepel chili vlokken
2 eetlepels bruine suiker 
2 eetlepels stroop
1 fles (450 ml) Oerhollandsche tomatenketchup
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel rode wijnazijn. 
100 gram Hikory-houtsnippers, in water geweekt
4 runderhamburgers à 150 gram
2 avocado’s
1 limoen
3 eetlepels gesneden verse koriander
1 rode ui, ragfijn gesneden
3 tomaten, in blokjes gesneden
4 hamburgerbroodjes
Bereiding:
1. Doe briketten in een fire starter en steek deze aan. Bereid de BBQ voor op directe warmte. Wel het hout in het water.
2.Verwarm een sauspan op laag vuur met de olijfolie. Zweet de uitjes en de knoflook aan zonder deze te laten kleuren, laat ze glazig worden.
3. Doe de chilivlokken erbij, samen met de peper, suiker, azijn en stroop. Goed doorroeren en 450 ml Oudhollandse ketchup toevoegen.
4. Leg op de hete kolen 2-3 handjes geweld hikory-hout. Wacht tot het begint te roken, zet de sauspan op het rooster en sluit het deksel. De saus zal iets indikken, eventueel kun je het dunner maken met een beetje ketchup en een beetje water. Houd het deksel van de BBQ zoveel mogelijk gesloten zodat de rook in de BBQ blijft en in de saus kan trekken. Na 2 rooksessies van 20 minuten de saus af laten koelen.
5. De saus blijft gekoeld, donker en goed afgesloten tot 2 maanden goed. 
6. Halveer de avocado en verwijder de pit. Snijd de avocado in blokjes. Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in fraaie gelijke blokjes en voeg ze bij de avocado. Snijd de rode ui en de verse koriander fijn. Doe de rasp van de schil van een limoen erbij en meng alles goed door elkaar met 1 dl BBQ-saus. Zet de Californië BBQ-saus in de koeling en dek af met plasticfolie. 
7. Grill de burgers op een hete BBQ van 250 – 270 °C. Zorg ervoor dat de burger nog rosé blijft vanbinnen.
8. Rooster het hamburger broodje kort op de BBQ. Leg deze op het broodje en schep de 
Californië BBQ-saus op de burger.