Oerhollandsche Tomatensoep met Kaascroutons

 

Voor 4 personen 
Voorbereiding:
15 minuten
Bereiding:
15 minuten
Materialen:
kookpan, snijplank en koksmes.
Ingrediënten:
1 fles (450ml) Oerhollandsche tomatenketchup
½ eetlepel pesto 
½ liter water met daarin een opgelost bouillonblokje
1 eetlepel olijfolie
1 fijngesnipperde ui
1 fijngehakt teentje knoflook
2 verse tomaat zonder vel, in blokjes gesneden
200 gram soepgroenten
4 plakken brood
100 gram geraspte oude Goudse kaas

2 eetlepels verse bieslook 
Bereiding:
1. Tomaat inkruisen aan de boven- en onderkant met een scherp mesje. Daarna 10 seconden onderdompelen in kokend water, dan onderdompelen in koud water, ontvellen, de zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in blokjes snijden. Verwijder de zaadjes en snijd het tomatenvlees in blokjes. Houd de zaadjes van de tomaat apart. 
2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en zweet de uitjes en de gehakte knoflook aan. Voeg de pitjes van de tomaat toe en blus het geheel af met een 450 ml Oerhollandsche tomatenketchup. 
Voeg de bouillon toe en laat 4 minuten koken. Pureer met een staafmixer alle ingrediënten geheel fijn. Breng op smaak met peper, zout en een ½ lepel pesto. 
3. Voeg de soepgroenten toe en laat de soep nog even kort koken. 
4. Bedruip de plakken Noorderbrood met de extra verge olijfolie en bestrooi deze met de kaas. Doe de plakken gedurende 3 minuten onder de grill zodat de kaas smelt. Snij de plakken brood in kleine blokjes. 
5. Doe in voorverwarmde soepborden de tomatenblokjes. Giet de hete soep erop en garneer met verse bieslook en knapperige croutons.