Sauzen- en oliƫnfabrikant Oliehoorn neemt de Frikansaus weer in productie

===Persbericht===

Sauzen- en oliënfabrikant Oliehoorn neemt de Frikansaus weer in productie

HOORN, 4 mei 2016 - Oliehoorn, één van Nederlands bekendste sausproducenten, neemt de Frikansaus weer in productie. De vooral in Drenthe populaire frikandellensaus werd drie jaar geleden door Oliehoorn doorontwikkeld tot de landelijk succesvolle Wimpiesaus. Daarmee verdween de Frikansaus uit het assortiment. Twee Drentenaren riepen Oliehoorn herhaaldelijk via Facebook op de Frikansaus weer in productie te nemen. Onlangs beloofde Oliehoorn de saus weer te gaan produceren als de Frikansaus-Facebookpagina meer dan 5000 likes zou krijgen. Dat gebeurde binnen anderhalve dag.

De Frikansaus is een speciaalsaus gemaakt op basis van een mix van fritessaus, curry en kruiden en wordt vooral gegeten bij een frikandel. Met name in de omgeving Emmen (Drenthe) is de Frikansaus, in de volksmond ook wel ‘frikandellensaus’ genoemd, erg populair. Vanuit die hoek ontstond kritiek toen Oliehoorn de Frikansaus verving door de Wimpiesaus - een zoet, pittige saus waarin onder andere fritessaus, cherry peppers (voor een extra bite), chilisaus (voor een smeuïg effect) en diverse andere kruiden zijn verwerkt. De Wimpiesaus combineert goed met meer producten dan alleen de frikandel. “We wilden de Frikansaus die eigenlijk alleen in de omgeving Emmen werd afgenomen voor een breder publiek toegankelijk maken. En dat is gelukt. De Wimpiesaus blijkt een landelijk succes”, vertelt Arjan Dijk, Commercieel Directeur. “Neemt niet weg dat in Drenthe de Frikansaus gemist werd. We kregen regelmatig de vraag of we de Frikansaus weer wilden gaan produceren.”

Met name twee Drentenaren maakten zich hard voor de terugkeer van hun favoriete saus: Gert Kok en Henri Boer. Sinds de saus uit de handel werd genomen, riepen ze Oliehoorn herhaaldelijk op om de saus weer in productie te nemen. Gert Kok maakte daartoe zelfs een Facebook-pagina aan. “Ik ben opgegroeid in Nieuw-Dordrecht en fan van de Frikansaus. Wij aten het vroeger bij de patat, de frikandel, de hamburger, maar ook bij de gebakken aardappels. Noem het jeugdsentiment, maar ik vond het vreselijk jammer dat deze saus uit de productie werd gehaald.” Onder het mom wie niet waagt wie niet wint maakte hij een Facebook-pagina aan met maar één boodschap: de Frikansaus moet weer terugkomen.

Toen Henri Boer onlangs weer een oproep deed aan Oliehoorn om de Frikansaus te produceren, daagde de sausfabrikant hem uit. Als hij 5000 likes kon genereren voor de Frikansaus-Facebookpagina, zou de productie weer starten. Zowel hij als Gert Kok dachten dat dit een onhaalbare zaak was. “Maar het liep storm. Binnen anderhalve dag hadden we 5000 likes binnen. Geweldig! Ik kijk nu al uit naar een frikandel en een portie patat met de originele Frikansaus", zegt Henri Boer.

Arjan Dijk Commercieel Directeur Oliehoorn: “Belofte maakt schuld. Omdat de Facebookactie al zo snel 5000 likes kreeg, zullen we de Frikansaus eerst in onze sauzenfabriek in Hoorn produceren en later dit jaar in Drachten. Daar realiseren we momenteel een tweede vestiging waar we speciaalsauzen zullen gaan produceren. Het is heel bijzonder dat de Frikansaus zo geliefd is in Drenthe en daarom is het ook hartstikke leuk om de saus nieuw leven in te blazen.”

De Frikansaus werd oorspronkelijk bedacht door Herman Schnieders, oprichter van de Drentse sausfabrikant Frischo dat begin jaren negentig door Oliehoorn werd overgenomen. “Fijn dat de ‘frikandellensaus’ weer terugkomt. Het is een eer om te horen dat er nog steeds vraag naar deze saus is. Ik ben benieuwd naar de smaak...”

De Frikansaus is weer verkrijgbaar in een 450ml fles en 10 liter emmer

================== Einde persbericht ==================

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Meer informatie: Arjan Dijk, Commercieel Directeur, 0229 - 244 660, a.dijk@oliehoorn.nl